Siirry sisältöön

Veistospuisto

Tuulensuun veistospuisto on Tuulensuun taidesäätiön perustajan, pankinjohtaja Arvo Kanasen (1916-2014) idea, jonka parissa hän teki ajatustyötä viitisen vuotta. Puiston lopullinen toteuttaminen kesti viistoista vuotta.

Ensimmäiset veistokset paljastettiin kesällä 1992 ja viimeinen, seitsemäs kesällä 2005. Puiston kaikki teokset ovat Arvo Kansasen rahoittamia.

Veistospuiston teokset on useissa eri yhteyksissä todettu taiteellisesti korkeatasoisiksi. Tekijät ovat arvostettuja suomalaisia kuvataiteilijoita kuten Martti Aiha, Carolus Enckell, Radoslaw Gryta, Veikko Hirvimäki, Pekka Jylhä ja Hannu Siren. Puiston seitsemännen veistoksen suunnittelija on 2014 edesmennyt pankinjohtaja Arvo Kananen.

Ajatus Tuulensuun tilalle perustettavasta veistospuistosta syntyi tuolloin jo pankkialalta eläköityneen Kanasen mielessä 1985, jolloin hän vieraili Hollannissa Otterloon Rijksmuseum Kröller-Müllerin veistospuistossa. Toinen innoittaja oli Tanskassa sijaitseva Louisianan taidemuseon veistospuisto. Esikuvana lienee ollut myös Rottnerosin puisto Värmlannissa Ruotsissa.

Maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröjer (1926-2003) laati vuonna 1990 Tuulensuuhun puisto- ja ranta-alueiden kokonaissuunnitelman, jossa otettiin huomioon alueelle perustettava veistospuisto. Suunnitelmaan merkittiin tulevien veistosten paikat.

Veistokset sijoituvat pääosin metsäluonnon keskelle, osa järven rantaan eri puolille yhdentoista hehtaarin Tuulensuun tilaa. Veistokselta toiselle kuljetaan polkuja ja teitä pitkin. Reittien yhteispituus on noin puolitoista kilometriä.

Vuosina 2017-2020 puistossa tehtiin kunnostustöitä,  jolloin polut pohjustettiin uudestaan ja levennettiin niin, että alue sopii myös liikuntarajoitteisille vieraille.

Kesäisin veistospuistossa järjestetään opastettuja kierroksia. Niistä ilmoitetaan tämän sivuston Ajankohtaista-palstalla ja Menoinfossa > http://ksml.menoinfo.fi

Veisotospuistoon on vapaa pääsy. Teoksiin ja alueeseen tutustuminen sopii hyvin omatoimimatkailijoille. Koska perillä ei ole kahvilaa eikä kioskia, on kesästä 2018 alkaen vieraiden käytössä ollut parkkialueen päässä rannassa laavu levähtämistä ja omien eväiden syömistä varten. Laavun yläpuolella on vieraiden käytössä myös puu-wc.

Veistospuiston aluella on syksystä 2019 alkaen ollut geokätköjä, joita - HUOM! HUOM! - ei ole piilotettu veistoksiin!

Puistossa vierailevien on hyvä huomioida, että Tuulensuun ateljeetalo on yksityiskäytössä.

Alla olevaan karttaan on merkitty veistosten ja rakennusten paikat sekä keltaisella pisteillä kulkureitit veistoksille.

Tuulensuun veistospuiston esite ja kartta ovat ladattavissa täältä:

Veistospuisto_esite_2018_Tuulensuu_netti

Tuulensuu_kartta