Tuulensuun etisivulle
Takaisin mediatiedotteiden otsikoihin
 
Vuorelan taidekesän tiedote
28.6.2005

Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa Vuorelassa avataan kaksi näyttelyä, jotka esittelevät viitasaarelaisia taidekokoelmia otsikolla Vanhaa ja nykytaidetta viitasaarelaisista Erkki Paanasen ja Tuulensuun taidekokoelmista. Näyttelyn järjestää Viitasaaren kaupungin kulttuuritoimi, ja se on avoinna ajalla 29.6. – 31.7.2005.

Vuorelan osoite on Vuorelantie 2 (Hakkarilantie), 44500 Viitasaari. Rakennus sijaitsee Viitasaaren keskustan tuntumassa kaupungin eteläpuolella, Jyväskylästä tultaessa nelostien oikealla puolella.

Erkki Paanasen kokoelma
Viitasaarelainen yksityisyrittäjä ja ovitehdas Viitapuun perustaja, teollisuusneuvos Erkki Paananen on kerännyt 1960-luvulta lähtien suomalaista ja ulkomaista taidetta. Vuorelan taidekesässä esitellään kokoelmasta 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun, pääosin suomalaista maalaustaidetta ja taidegrafiikkaa. Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita ei ole aiemmin nähty julkisuudessa.

Laajimmalla teosryhmällä näyttelyssä esittäytyy suomalainen taidegraafikko ja -maalari Hugo Simberg, jonka taidegrafiikan kokoelman Erkki Paananen hankki joitakin vuosia sitten. Muita kokoelman taiteilijanimiä ovat muun muassa Elin Danielson–Gambogi, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, S. A. Keinänen, Vilho Lampi, Amélie Lundahl, Martta Wendelin, Lennart Segerstråle, Juho Rissasen, Ingrid Ruin, Wilho Sjöström, Eero Snellman, Venny Soldan-Brofeldt, Thesleff, Dora Wahlroos, Maria Wiik ja Casper Wrede.

Tuulensuun kokoelma
Tuulensuun taidekokoelma on viitasaarelaisen, eläkkeellä olevan pankinjohtaja Arvo Kanasen alulle panema nykytaiteen kokoelma, jonka teoshankinnoista vastaa nykyisin Tuulensuun taidesäätiö. Suurin osa kokoelman teoksista hankitaan Viitasaaren Pasalan kylässä sijaitsevassa kuvataiteilijoiden vierasateljeessa työskennelleiltä kuvataiteilijoilta. Ateljee on toiminut kuusitoista vuotta, ja siellä on kesäisin vieraillut kaikkiaan noin 50 kuvataiteilijaa perheineen.

Tuulensuun taidekokoelmasta esitellään pääosin uusia hankintoja. Kesänäyttelyn taiteilijanimiä ovat muun muassa Timo Heino, Veikko Hirvimäki, Pertti Kekarainen, Markus Konttinen, Mauri Kuitula, Robert Lucander, Reijo Mörö, Jaana Paulus, Nina Roos, Teemu Saukkonen, Carita Savolainen, Risto Suomi, Panu Thusbeg, Anssi Törrönen, Henry Wuorila-Stenberg , Merja Ylitalo ja Denise Ziegler.

Vuorelan kuva
Lars Sonckin suunnitteleman ja vuonna 1898 valmistuneen kansallisromanttisen Vuorelan talon kuva löytyy linkistä: http://www.viitasaari.fi/index.php?id=4.5.4.3

Lisätietoja
Viitasaaren kulttuurisihteeri Jorma Rihto
014 – 459 75 70 tai 044 – 459 75 70