Tuulensuun etisivulle
Takaisin mediatiedotteiden otsikoihin
 
Timo Heino, Pyromania, 1994 - 2002, 4 . - 28.7.2002
Tuulensuun riihi, Pasala

Sarja maalauksia, á 60 x 45 cm

"Pyromania on teos, jonka idea syntyi torkkuessani kovassa kuumeessa kotonani. Heräsin sireenien ulvontaan, ja katsoessani neljännen kerroksen ikkunasta alas kadulle näin yläsuunnasta kadun täynnä paloautoja. Kovassa kuumeessa ja kirkkaassa auringonpaisteessa paloautojen kattojen punainen väri näytti täysin yliluonnolliselta ja päätin käyttää tätä väriä teoksessani. Punaiset pinnat maalautin samassa automaalaamossa, jossa maalataan myös asuinseutuni paloautot ja käytetty väri on siis täsmälleen samaa kuin hälytysajoneuvoissa käytetty hälytysväri.

Poltin niille eräänlaiseksi 'marginaaliksi' hiilipalkin. Ja koska teoksen tekoaikaan asuinseudullani tapahtui paljon pyromaanien sytyttämiä tulipaloja, nimesin teoksen Pyromaniaksi. Tekemällä samasta aiheesta monta samankaltaista versiota halusin imitoida ajatusta tästä oudosta toistamispakosta päiväkirjamaiseen tyyliin.

Pyromania oli ensi kerran esillä vuonna 1994 Vantaan kaupungin näyttelytilassa, Myyrmäkitalossa. Myöhemmin teos on ollut esillä Porin taidemuseon järjestämässä Hotelli Otavan näyttelyssä, Porissa vuonna 1997. Tässä näyttelyssä teos oli ripustettuna 10 vuotta tyhjillään olleessa entisessä hotellihuoneessa. Loppuvuodesta 1997 teos oli esillä yksityisnäyttelyssäni Oulun taidemuseossa ja vuonna 1998 Euroopan keskuspankin järjestämässä Suomen taiteen näyttelyssä Frankfurt am Mainissa. Tästä näyttelystä Euroopan keskuspankki osti kokoelmaansa kahdeksan sarjan maalauksista ja ne on nyt ripustettu pankin toimitilana toimivaan pilvenpiirtäjään, Frankfurt am Mainissa, Saksassa.

Viitasaaren Tuulensuun kesänäyttelyssä teos on saanut jälleen täysin uudenlaisen esityspaikan vanhasta riihestä, johon yhdistettynä teoksen sanoma saa taas uudenlaisen näkökulman."

Timo Heino (s. 1962) työskentelee kesällä 2002 toista kertaa Tuulensuussa. Edellisen kerran hän vieraili Viitasaarella kesällä 1994.

Lisätietoja Timo Heinosta ja hänen taiteestaan http://www.artists.fi/sculptors/heinotimo/index.htm